Wednesday, May 6, 2009

19 Keistimewaan Wanita Menurut Hadis


1. Doa Wanita itu lebih makbul drpd lelaki krn sifat penyayang yg lebih kuat drpd lelaki. Ketika ditanya kpd Rasulullah SAW akan hal tersebut, jwb Baginda ; 'Ibu lebih penyayang drpd Bapa dan doa org yg penyayang tidak akan sia-sia.'
2. Wanita yg solehah (baik) itu lebih baik drpd 1000 lelaki yg soleh.
3. Barangsiapa yg menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama org yg sentiasa menangis krn takutkan Allah. Dan org yg takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
4. Wanita yg tinggal bersama2 anak2nya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dlm Syurga.
5. Barangsiapa membawa hadiah (brg mknan dari pasar ke rumah lalu diberikan kpd keluarganya) maka pahalanya spt melakukan amalan bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan drpd anak lelaki. Maka barangsiapa yg menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
6. Syurga itu di bawah telapak kaki Ibu.
7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.
8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.
9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.
12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah SAW "Suaminya." " Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."
13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.
14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).
15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.
17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.
Alangkah bertuahnya kita dijadikan Allah seorang wanita.
Buat renungan bersama..

No comments:

Post a Comment

Sudi2 la komen kat blog ni..:-)